Tradycyjne maltańskie słone pierożki !
Będąc na Malcie obowiązkowo musisz spróbować tradycyjnych maltańskich pastizzi.
Zrobione są z ciasta francuskiego ze smacznym środkiem tradycyjnie z sera ricotta lub groszku.
W ostatnim czasie pojawiły się nowe warianty tej smacznej przekąski: z kurczakiem, z grzybami, ze szpinakiem.
Nigdzie nie zjesz smaczniejszych. To wizytówka i symbol Malty.
W każdym miasteczku i wiosce spotkasz małe pastizerie , które codziennie oferują pachnące, świeże i chrupiące pastizzi.
To obowiązkowy punkt programu ale również rytuał mieszkańców, którzy bez pastizzi nie funkcjonują.
Jest to obowiązkowa przekąska każdego Maltańczyka.
W chłodne dni prawdziwy Maltańczyk przekąsi pastizzi z gorącą, słodką bawarką. A w gorący, letni dzień wypije do pastizzi narodowy napój z gorzkich pomarańczy – Kinny.
Wszyscy na Malcie kochają pastizzi. Ich cudowny zapach unoszący się codziennie w malowniczych starych uliczkach, ich chrupiącą skórkę i przede wszystkim smaczny , sycący środek .
Trzeba obowiązkowo podczas spaceru zrobić sobie przerwę na kawkę i pastizzi i poczuć się jak prawdziwy Maltańczyk, który bez tego smakołyku nie wyobraża sobie życia.
Leave A Comment