Wśród typowych maltańskich dań znajdziecie państwo prawie w każdej restauracji na Malcie – dania z królika. Królik stał się symbolem wyspy. Maltańczycy obowiązkowo piją do niego lampkę białego lub czerwonego wina.
Do najpopularniejszych dań należą:
- Fenek Moqli- królik smażony na oliwie z oliwek z czosnkiem i aromatycznymi przyprawami. Podaje się go z pieczonymi ziemniaczkami i oczywiście ze świeżym, chrupiącym chlebem.
- Spagetti z sosem z królika «Spagetti tal-fenek» – bardzo smaczne danie, do sosu dodaje się pomidory, cebulę, groszek, obowiązkowo należy wypić lampkę czerwonego, wytrawnego wina.
- «Stuffat tal-fenek», duszone mięso królika, z ziemniaczkami i warzywami. Danie, które spotkamy na każdej rodzinnej imprezie w maltańskim domu. Jest to niewątpliwie tradycyjne danie sięgające korzeniami do bytności na wyspie kawalerów maltańskich.
Wizytówka Malty i najsłynniejszy przysmak.
Koniecznie musicie Państwo spróbować!!!
Leave A Comment