Wśród typowych maltańskich dań znajdziecie państwo prawie w każdej restauracji na Malcie – dania z królika.  Królik stał się symbolem wyspy. Maltańczycy obowiązkowo piją do niego lampkę białego lub czerwonego wina.

Do najpopularniejszych dań należą:

  • Fenek Moqli-  królik smażony na oliwie z oliwek z czosnkiem i aromatycznymi przyprawami. Podaje się go z pieczonymi ziemniaczkami i oczywiście ze świeżym, chrupiącym chlebem.
  • Spagetti z sosem z królika «Spagetti tal-fenek» – bardzo smaczne danie, do sosu dodaje się pomidory, cebulę, groszek, obowiązkowo należy wypić lampkę czerwonego, wytrawnego wina.
  • «Stuffat tal-fenek», duszone mięso królika, z ziemniaczkami i warzywami. Danie, które spotkamy na każdej rodzinnej imprezie w maltańskim domu. Jest to niewątpliwie tradycyjne danie sięgające korzeniami do bytności na wyspie kawalerów maltańskich. 

   Wizytówka Malty i najsłynniejszy przysmak. 

Koniecznie musicie Państwo spróbować!!!