Jeżeli wybieracie się Państwo na Gozo czeka na Was moc wrażeń i ciekawych odkryć. Ta najbliższa Malcie wyspa staje się coraz większą atrakcją turystyczną i coraz więcej turystów z całego świata ją odwiedza.
Gozo to rajska, śródziemnomorska wysepka, na której odnajdziecie Państwo spokojne rybackie wioski, ciche zatoki i będziecie mogli zachwycać się niezapomnianymi widokami, zatopicie się w spokoju życia mieszkańców wyspy.
Czy jesteście gotowi rozpocząć tę przygodę? Przed wyruszeniem na Gozo powinniście Państwo wszystko zaplanować i my w tym pomożemy, pomożemy odkryć i poznać ten mały raj na ziemi.
Co musisz wiedzieć przed podróżą na Gozo
Gozo to druga co do wielkości wyspa w archipelagu wysp maltańskich. Jeszcze mniej znana, a co za tym idzie spokojniejsza i bardziej cicha. Niektórzy twierdzą, że wyprawa na Gozo to jak podróż w czasie, w świat zupełnie inny, niż ten z którego przyjeżdżamy.
Wyspa jest malutka – ma 67 km2, 14 km długości i 7 km szerokości. Najprościej jest się dostać z Malty promem. Większość wyrusza z portu w miejscowości Cirkewwa, położonej najdalej na północ wyspy. Jest połączenie autobusowe, z lotniska prosto do Cirkewwa, jeżeli ktoś planuje na Gozo od razu pobyt po przylocie.
Gozo to bogata historia ale również świetne miejsce do wypoczynku gdzie w ciszy i spokoju można cieszyć się promieniami słońca i krystalicznie czystą wodą. Waluta obowiązująca na wyspie, jak w całej Europie, to euro a językiem, w którym się wszędzie porozumiemy to angielski. Oprócz angielskiego miejscowi mówią po maltańsku i część po włosku.
Kultura popularna
Gozo według legendy to wyspa bogini Kalipso – nimfy z Odysei Homera. W czasach bardziej współczesnych wyspa stała się planem dla wielu wysokobudżetowych filmów.
Kręcono tu kilka scen do serialu telewizyjnego „ Gra o tron” rozsławiając tym samym jeszcze bardziej kultowe Lazurowe Okno. Niestety ta niezwykła formacja skalna przestała istnieć w marcu 2017 roku. Runęła do morza pozostając w pamięci maltańczyków oraz na licznych zdjęciach i kartkach pocztowych.
Tradycyjna kuchnia
Poznawać nowe miejsce trzeba zawsze różnymi zmysłami. Trzeba wejść głębiej w kulturę miejscowej ludności, poznać jej tradycje a przede wszystkim kuchnię. Taki jest sens podróżowania – odkrywamy to co nowe i nieznane – również smaki.
Z pewnością jesteście Państwo ciekawi jakich dań należy spróbować na Gozo. To co najważniejsze w kuchni gozitańskiej to wykorzystanie świeżych zdrowych produktów. Dania są smaczne i sycące.
Z ulicznych przekąsek najczęściej spotkacie Państwo il-Ftira czyli chlebek maltański z dodatkami: tuńczykiem, kaparami, oliwkami, cebulą, pomidorami, serem owczym gbejna, obowiązkowo polane oliwą z oliwek… W małych kioskach, kawiarniach wszędzie możecie Państwo spróbować pyszny chlebek il-Ftira.
Oczywiście Gozo to wyspa, nie może zabraknąć owoców morza, głównego składnika maltańskiej diety. Świeża ryba, przeróżne gatunki w zależności od sezonu (miecznik, morski okoń, mahi mahi…) Najbardziej jednak popularnym mięsem w kuchni maltańskiej jest królik ,z którego możecie Państwo spróbować różnych dań. Najbardziej popularny to pieczony lub duszony w potrawce pod nazwą Stuffat Tal-Fenek. Czasami podawany jest w sosie do spaghetti.
Oczywiście kuchnia miejscowa to wszystkie świeże produkty: owoce, warzywa i obowiązkowo trzeba spróbować owczego sera dżbejna.
Poznawaj wyspę
Niezależnie jak długo planujecie Państwo pobyt na wyspie z pewnością będziecie chcieli jak najwięcej zobaczyć i wykorzystać maksymalnie swój czas. Niewątpliwie najlepszym wariantem aby zwiedzić wszystko z przyjemnością, ciekawie i w dobrze rozplanowany sposób będzie zwiedzanie z przewodnikiem. Przewodnik będzie Państwa nawigacją, wikipedią i sympatycznym towarzyszem podróży.
Miejscowy przewodnik odkryje przed Państwem wszystkie tajemnice i ciekawe historie. Nie będziecie Państwo się martwić o miejscowy transport, nawigację i które miejsce warto zobaczyć.
Wspaniałe pomysły kosztują grosze. Bezcenni są ludzie, którzy je urzeczywistniają. Twj blog jest tego wspaniałym przykładem…