Jednym z najsłynniejszych przysmaków na Malcie jest ser dżbejna – produkowany z owczego mleka zarówno na samej Malcie jak i na wyspie Gozo.

Istnieją trzy rodzaje tego sera :

  • Świeży ġbejniet friski, miękki wariant tego sera przypomina włoską mozzarellę.
  • Suszony ġbejniet moxxi, jest pikantny z nutą gałką muszkatołową.
  • Suszony ġbejniet tal-bżar z czarnym pieprzem.

Ser suszony świetnie się komponuje jako zakąska do maltańskiego wytrawnego wina, a świeży, miękki ser ġbejniet friski, najlepiej smakuje z chrupiącym maltańskim chlebkiem.

Obowiązkowo trzeba spróbować na Malcie tzw. „wdowią zupę”, w której znajdziecie Państwo większość rosnących na Malcie warzyw a nawet i owoców ale głównym dodatkiem, który pojawi się na talerzu będzie świeży serek dżbejna.